Wat is Parkinson Qigong?

Door Robberto Bos

ParQinson Qigong (parkinson qi gong, parkinson chi kung) = vitaliteitstraining voor mensen met parkinson.

  • Parkinson: de ziekte van parkinson, parkinson(achtige) verschijnselen, parkinson symptomen, parkinsonismen.
  • Qi, chi, ki = Oosterse (Chinese, Japanse, Koreaanse) termen voor energie, levenskracht, vitaliteit.
  • Gong, gung, kung = training, discipline, werk, cultivatie, ontwikkeling, beoefening
  • Qigong, qi gong, chi kung = energietraining.
  • Parkinson Qigong = vitaliteitstraining voor mensen met parkinson.
  • ParQinson Qigong = de speelse versie…

Hoe spreek je ‘qigong’ of ‘chi kung’ uit?

Als: tjie koeng.

Wat is het? 

Onze ParQinson Qigong is gebaseerd op oude Chinese methoden, aangevuld met moderne en multi-culturele inzichten. Robberto stemt de lessen af op de deelnemers. Hij doet dat op basis van:

  1. de inzichten van mensen die zeggen dat ze – met behulp van qigong en aanverwante methoden – deels of geheel hersteld zijn van parkinson. Mensen als Bianca Mollé en Howard Shifke.
  2. zijn eigen training, ervaring, intuïtie en ontdekkingen
  3. de ervaringen, inzichten en vragen van de aanwezigen.

Wat is het niet?

Er bestaan honderden soorten van qigong/chi kung en het aanverwante tai chi. Zoek niet perfectionistisch naar de Ene, Perfecte qigong methode voor de ziekte van parkinson. Die bestaat niet. Ook niet in China, Hong Kong, Taiwan of Japan. Het gaat tijdens de ParQinson Qigong  lessen níet om het aanleren van een klassiek systeem, een stokoude methode met een dure naam, volgens een traditionele leraar, met een ingewikkelde serie bewegingen.

Het heeft weinig zin om speciale methoden te leren die fantastisch werkten voor soldaten, vechtkunstenaars, of monniken uit het oude China. Ook de bekendheid van de methode of leraar doet er niets toe.

Het heeft ook niet zo veel zin een ‘gesloten’ systeem te leren, waarin je alles precies moet doen volgens klassieke aanwijzingen, en andere dingen er niet bij mag halen.

Wat omvat het?

Ontspannen bewegingen (sommige verwant aan tai chi), stille houdingen, subtiele stretches, evenwichts- en coördinatieoefeningen, looptraining (bewust & beter lopen, o.a. snelwandelen volgens John Pepper’s “Reverse Parkinson’s Disease” methode), ontspanning, aandachtstraining.

Het is een ‘open methode’, waarbij we open staan voor nieuwe ontdekkingen en ontwikkelingen, en allerlei oefeningen integreren. Als het mensen met parkinson maar goed doet.

Waar gaat het om..?

Je éigen systeem ontdekken.

Onderzoeken hoe jouw systeem – jouw lichaam en geest – werkt.

Uitvinden hoe jij zelf meer ontspanning, beweeglijkheid, rust, stevigheid, stressbestendigheid, circulatie, coördinatie, lichaamsbewustzijn en lichaamsbeheersing kunt scheppen.

Hoe jij je weer meer thuis kunt voelen in je lijf. Via methoden die helemaal bij jou passen. Bij jouw mogelijkheden en beperkingen.

En die je met plezier doet: dopamine producerend (in plaats van adrenaline).

Niet De Weg, maar Je Weg

“De enige uitweg is de weg naar binnen”… Maar hoe dat pad precies loopt? Iedereen moet zijn/haar eigen weg vinden en volgen. Daar draait het om bij de ParQinson trainingen.